Guest Bloggers VI | Sidse Martens Gudmand-Høyer (DK)

Date
GUEST BLOGGER

Center for Strategisk Byforskning har lige udgivet bogen ”Gentænk Byen”, der skal formidle et stort udsnit af den seneste forskning inden for udviklingen af vores bymiljøer – også til yngre læsere og læsere uden for arkitekturfaget. Målet med publikationen er blandt andet at gøre nye generationer nysgerrige på vores byggede miljø, arkitekturen og planlægningen som en indflydelsesrig ramme om vores daglige liv.

Bogen består af 25 forskningsbaserede artikler, der alle sætter fokus på aktuelle forandringer i vores fysiske omgivelser. Artiklerne dækker et bredt spektrum af emner, og er opdelt i fire temaer: Byen og det gode liv; Byer under grænser; Byer i bevægelse og Byernes klimaudfordringer. 

Mit bidrag til ”Gentænk Byen” er artiklen ”Livtag med 1960ernes og 1970ernes almene boligområder”. Teksten handler om baggrunden for, at boligområderne blev opført som de gjorde, hvordan de oprindeligt var tænkt som en del af byerne samt hvilke idealer, der lægger bag ændringer af boligområderne i dag.  Det gøres gennem en række eksempler på de fysiske løsningsmodeller, som typisk bruges, når områderne aktuelt omdannes.

Formålet med artiklen er at sætte fokus på de almene boliger, der i høj grad manifesterer skiftende samfundsforhold, boligpolitiske ambitioner samt bolig-, arkitektur- og planlægningsidealer gennem tiden. De danske boligområder er ikke kun udprægede ”spaces of Danish welfare”, de huser også 1/6 af danskerne. Boligmassen er derfor relevant at forholde sig til blot i kraft af dens omfang, da bebyggelserne er en væsentlig del af vores byer og forstæder. Samtidig er diskussionen om hvad målet og midlerne er, når disse dele af vores byggede miljø skal omdannes, også højaktuel. Det skyldes dels et presserende behov for at renovere, opdatere og også omdanne mange af de almene boligbebyggelser, dels at der i løbet af de sidste 10 års tid er kommet en voksende opmærksomhed på både de kvaliteter og den arkitektoniske kulturarv denne bygningsmasse udgør. Den store udfordring i forlængelse af den udvikling viser sig i, at de fysiske forhold, der gerne værdsættes i et kulturarvsperspektiv ofte står i stærk kontrast til de nutidige ønsker til fysiske forandringer.

Dette modsætningsforhold kalder på diskussion og gentænkning af vores forståelse af og vores omgang med de almene boliger som arkitektonisk kulturarv – helst med det samme.

Gentænk Byen kan bestilles eller fås digitalt på nedenstående link

Sidse Martens Gudmand-Høyer

 

Sidse Martens Gudmand-Høyer is a Post.doc. at Aarhus School of Architecture. Her main research interests are public housing and architectural heritage including renewal strategies, renovation processes, and differing understandings of architectural heritage, heritage values and preservation. Currently Gudmand-Høyer leads a research project on the planning, history, and redevelopment of Gellerup which will be concluded in 2020.

Go to blog overview