Designbegrebets udvikling med fokus på det kunstneriskes rolle i designfaget

Status
Kategorier
Bogudgivelse

Dette projekts formål er at dokumentere og diskutere designbegrebets udvikling med fokus i særdeleshed på det kunstneriskes rolle i designfaget. Hensigten med projektet er at dokumentere designbegrebets udvikling med fokus på dets betydning i forskellige historiske perioder og på de diskursive kampe om begrebets definition og grundlag, som har præget diskussioner i designprofessionen og den designvidenskabelige debat. 

Et særligt fokuspunkt for projektet er at undersøge det kunstneriskes rolle i designuddannelserne i dag på et tidspunkt, hvor et stigende antal uddannelsesinstitutioner udbyder designrelaterede uddannelser, og design som begreb er blevet stadig mere ekspanderet. Projektet bygger på en antagelse om, at det i den udvikling er væsentligt at fastholde designfagets kunstneriske grundlag og formgivningsmæssige udgangspunkt, men at det samtidig er vigtigt fortsat at diskutere fagets udvikling og professionsmæssige afgrænsning. Projektet vil således både være optaget af at spørge, ”hvad” design er og dermed diskutere fagets institutionelle og disciplinmæssige afgrænsning - men også af, ”hvordan” design som kunstnerisk disciplin har potentialer i forhold til aktuelle dagsordener og mulige samarbejdsflader med andre praksisformer og fagfelter. 

Pt er en bog og en forskningsartikel under udarbejdelse om det kunstneriskes rolle i designfaget i samarbejde med Karen Lisa Salamon fra Institut for antropologi ved Københavns Universitet.

Seneste publikationer inden for projektets emnefelt

  • Engholm, Ida (2011). ”Design theory – positions in contemporary design research - An attempt at categorisation”. Design, Development and Research 2011. Bellville, Cape Town. September 23. – September 27. 2011.
  • Engholm, Ida (2011). "Positions in contemporary design research". Design Research Journal no. 2, Issue 11, pp. 48-63.  
  • Ida Engholm & Henrik Oxvig (2013). "Fagavisen". Kunstakademisets skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK). Debatoplæg om vidensgrundlaget for Kunstakademiets skoler for Arkitektur, Design og Konservering, herunder vedr kunstnerisk udviklingsvirksomhed i relation til kunstakademiets arkitekt- og designuddannelse:

Kontakt

Ida Engholm

Professor
Visual Design
+45 41701507
ie@kglakademi.dk