Fyraftensarrangement: Øl og forskning

Date
26.10.2020
Time
16.00 - 17.30

Konservering på Det Kongelige Akademi inviterer til fyraftensarrangment: Øl og forskning. Her vil forskere præsentere deres nyeste forskning i et bredt felt inden for bevaring og konservering. 

Hvert efterår og forår afholdes to præsentationer som fyraftensarrangement. På grund af COVID-retningslinjerne bliver dette efterårs præsentationer afholdt digitalt, men med mulighed for 25 tilhørere på adressen. Fysisk deltagelse sker efter først til mølle-princippet - alle andre kan deltage live online. 

Program
kl. 16.00   Velkommen
kl. 16.05-16.45   Cecil Krarup Andersen (lektor, Institut for Konservering) og Daniel Sang-Hoon Lee (lektor, Insitut for Bygningskunst og Teknologi): 'We Care - Collectioncare'

Forskningsprojektet CollectionCare skal hjælpe små og mellemstore museer med at monitorere deres samlinger og nedbringe behovet for aktive konserveringsindgreb.

CollectionCare skal:

  • UDVIKLE et innovativt decision-making system til præventivt konservering i små og mellemstore museer.
  • INTEGRERE IoT-overvågning af mikroklimaet for hver genstand på ethvert sted, uanset om det er i udstilling, opbevaring, hånd­ter­ing eller transport, integreret med nedbrydningsmodeller til de forskellige genstandstyper.
  • INTEGRERE de nyeste fremskridt inden for LPWAN trådløs kommunikation, flerskala- og multimateriel nedbrydningsmodeller, big data og cloud computing til et enkelt overkommeligt system tilpasset de specifikke behov og ressourcer i små samlinger.

Forskningsprojektet har 17 internationale samarbejdspartnere, og bevillingen kommer fra Horizon2020. Det Kongelige Akademi bidrager med avancerede computergenererede nedbrydningsmodeller for malerier og eksperimentelle målinger i vores laboratorier, der verificerer nedbrydningsmodellerne. Vi fortæller dels om det samlede projekt, dels om hvordan computermodellering kan hjælpe til at forstå nedbrydning og sætte grænseværdier for det omgivende klima.

Kl. 16.45-16.55   Spørgsmål

Kl. 16.55-17.15   Kathrine Segel (ph.d.-studerende og konservator med speciale i afrensning af overflader): 'Ny nanoteknologi som afrensningsmetode'

Kathrine fortæller om, hvordan hun i sit ph.d.-projekt har testet en rensningsmetode, som anvender den nyeste viden indenfor nanoteknologi. Formålet med hendes forskning har været at udvikle en metode til at fjerne indlejret snavs fra overfladerne på de danske kalkmalerier. Men selv om kalkmalerierne danner rammen om forskningsprojektet, rummer rensningsmetoden et stort potentiale, som kan overføres på andre materialer, der kan være svære at rense.  

Det anvendte produkt er Nanorestore Gel® Peggy 6 - en fleksibel hydro­gel med et højt vandindhold (>95%), som kan forme sig efter et ujævnt underlag og hæfte på selv nedadvendte flader. Vandet i gelen kan udskiftes med andre polære opløsningsmidler som kan bidrage til rensningseffekten. Gelens altoverskyggende fordel er, at væsken fastholdes i strukturen, så væsken ikke trækker ind i objektet. Metoden modvirker me­kanisk slitage, idet gelen påføres og fjernes i én bevægelse. Kathrine vil berette om gelens evne til at fjerne snavs fra et porøst og fugtfølsomt materiale og om de videnskabelige undersøgelser, som hun har lavet i forbindelse med projektet.                      

Kl. 17.15-17.25   Spørgsmål

Kl. 17.25-17.30   Afrunding

Deltagelse
Tilstedeværelse i auditoriet under præsentationerne sker ved tilmelding efter først-til-mølle-princippet: https://nkf-dk.dk/kalender/75/

Får du adgang til den fysiske event, skal du være i auditoriet kl. 15.55. Vi overholder retningslinjerne med en meters afstand og afspritning i auditoriet. 

Alle kan deltage via Zoom - præsentationerne foregår live: 

Se præsentationerne her: