Et hus i biogene materialer

Date
Category
Forskning og innovation

'The Regenerative Cabin' er et kunstnerisk udviklingsprojekt, der undersøger potentialet i biogene byggematerialer med tanke på den radikale grønne omstilling, byggebranchen står over for.

Byggebranchen er en af de brancher, som sætter det allerstørste klimaaftryk på verden. Men hvis byggebranchen skal omstille sig fra konventionelt byggeri til mere bæredygtigt byggeri, er der brug for at finde alternativer til CO2-tunge byggematerialer som fx beton og gips.

Træ, halm og kork i stedet for beton og gips
En sådan omstilling kræver viden om og erfaring med nye materialer, og de udfordringer og muligheder de byder på, og i projektet 'The Regenerative Cabin' undersøger lektor på Institut for Bygningskunst og Design, Morten Engel, biogene materialer som et muligt alternativ til byggeriets klassiske materialer. Biogene materialer er materialer som naturen selv har groet ved egen kraft, fx træ, halm, kork og tang.

For at undersøge hvordan disse materialer fungerer i praksis - teknisk, tektonisk og æstetisk - har Morten Engel tegnet og bygget et biogent hus sammen med studerende fra kandidatprogrammet 'Strategic Design & Entrepreneurship'.

Huset skal blandt andet teste hvordan akustikken opfører sig i et rum, hvor væggene er beklædt med kort, og hvordan indeklimaet opleves når der ingen plastikdampspærre er i væggene, men derimod en åndbar bio-pendant, der kan optage og afgive fugt fra luften.

1
/2

Biogene byggematerialer med en anden æstetik
Samtidig præsenterer brugen af biogene materialer en anderledes æstetisk oplevelse af rummet: De naturlige materialer er mere brune end vi er vant til, sammenlignet med de hvide gips- og betonvægge vi kender fra eksisterende byggerier. Så hvilke udfordringer og muligheder åbner brugen af biogene byggematerialer for, rent æstetisk?

Projektet er støttet af Statens Kunstfond, Boligfonden Kuben og Havnens Hænder, og skal udstilles under UIA 23, hvor København danner rammen for 10.000 arkitekters verdenskongres.